De zomervakantie staat weer voor de deur. Voor vele een tijd van ontspanning en reflectie. Én om interessante boeken mee te nemen. We vroegen onze collega’s welke non-fictie zij vinden dat niet mag ontbreken in de koffer dit jaar. Dus laat je inspireren en geniet van de vakantie!
Speel-skills (2021, Vincent Mirck)
Jouw kronkelpad naar creatiever denken, werken en leven
Dit boek is een oproep tot spelen! Spelende mensen zijn creatiever, innovatiever en halen daarmee meer rendement uit hun werk. Dit mooi en speels vormgegeven boek zoekt de balans, verschillen en overeenkomsten in verschillende manieren van creativiteit; van focus tot fladderen. Het beschrijft in verschillende delen de basis van creativiteit, hoe je het kunt trainen en hoe je het inzet.
Creativiteit kun je niet opmaken, hoe meer je er van gebruikt, hoe meer je er van hebt. – Maya Angelou
Martijn van de Haterd – Business Development Manager
Thinking, Fast and Slow (2013, Daniel Kahneman)
Nederlandse vertaling; Ons feilbare denken
Een klassieker! Zo’n 10 jaar geleden heb ik dit boek voor het eerst gelezen. Het was voor mij enorm waardevol om meer begrip te krijgen voor het gedrag van mensen en wat daarachter zit. Mooie voorbeelden en situaties die je zelf waarschijnlijk ook gaat herkennen. Door dit boek ben ik anders (lees; positiever) naar mijn omgeving gaan kijken. Daarmee voor mij een aanrader voor iedereen.
Tim Landman – Agile Consultant
Het is oorlog maar niemand die het ziet (2020, Huib Modderkolk)
Modderkolk beschrijft stapsgewijs hoe groot de afhankelijkheid van technologie is en welke risico’s daarmee gepaard gaan.
Indien je opzoek bent naar een boek voor bij het zwembad, dan is “Het is oorlog maar niemand die het ziet” van Huib Modderkolk” een echt aanrader. Het geeft een interessante inkijk in de wereld van de cyber-crime en leest weg als een spannende detective, indien nog niet gelezen is dit zeker de moeite waard.
Heiko Weiss – Security Consultant
The Organized Mind (2015, Daniel Levitin)
Je hersenen hebben een dagelijkse limiet aan de informatie die ze kunnen verwerken, waarom zou je dat verspillen aan kattenfoto’s?
‘The Organized Mind’ is de kijk van een neurowetenschapper op hoe ons brein werkt in een digitale wereld waar we continu gebombardeerd worden met een overvloed aan informatie. Het legt uit hoe de hersenen werken en waarom deze zo werken (tip van de sluier: technologische ontwikkeling is een veelvoud sneller doorontwikkeld dan de evolutie van onze hersenen kan bijbenen!). Nu is dit leuke informatie en levert het grappige feitjes op die je kunt citeren op een verjaardag. Maar wat dit boek echt interessant maakt is dat het je stapsgewijs uitlegt hoe je de mogelijkheden van het brein maximaal kunt benutten en om de beperkingen heen kunt werken om zodoende een ‘organized mind’ te creëren waarmee je in staat bent veel productiever te zijn in het dagelijkse leven (zowel werk als privé) terwijl je hiervoor minder tijd en energie verbruikt.
Het is daarmee soms best zware kost, maar door de prettige en veelal informele schrijfstijl van Levitin, gecombineerd met sprekende voorbeelden en enkele simpele testjes of opdrachten, leest het redelijk makkelijk weg. Een aanrader voor een ieder die soms moeite heeft activiteiten, werkzaamheden of gedachten te organiseren en/of die aan het einde van de (werk)dag uitgeput is en het gevoel heeft veel dingen toch slechts half gedaan te hebben.
Kaspar van Dam – BDD Consultant
Toolkit voor agile leiders (2017, Peter Koning)
Leidinggeven aan wendbare teams
Binnen onze Agile Release Trein kregen wij, de Scrum Masters, de feedback dat de teams zich niet “empowered” voelen. Vanuit management kregen we te horen dat de teams geen “ownership” nemen. Het boek Agile Leadership Toolkit van Peter Koning heeft mij geholpen om inzicht te krijgen hoe dit aan te pakken.
Het is een praktisch ingestoken boek wat goed in gaat op deze problematiek voor zowel management als de teams. Het bevat bruikbare tools die door jaren ervaring met verschillende organisaties en teams zijn gevormd en gebruikt. Deze quote van het boek heeft mij ook getriggered: A leader is like a farmer, who doesn’t grow crops by pulling them but instead creates the perfect environment for the crops to grow and thrive.
Eric Elich – Agile Consultant
The Spell Of The Sensuous (2017, David Abram)
Perception and Language in a More-Than-Human World
Abstractie is de hoeksteen van de informatietechnologie. Elke discipline in IT is nauw betrokken bij het modelleren van de werkelijkheid. Volgens filosoof David Abram begon dit proces van abstractie met de introductie van het alfabet. En door dit proces heeft de mens zich losgekoppeld van zijn omgeving, van de natuur. Abram beschrijft in zijn boek de gevolgen van de ontkoppeling en geeft een inkijkje in een werkelijkheid die we niet meer ervaren. Het boek is een hulpmiddel om door de tralies van de gevangenis in je hoofd te kijken en af te stemmen op een wereld die meer is dan de mens.
Joris Meerts – Test Consultant
Seven habits of highly effective people (1989, Stephen Covey)
Nederlandse vertaling: Zeven eigenschappen van effectief leiderschap
Een oud boek, maar nog steeds de moeite waard. Waarom? Het boek beschrijft via een model van 7 eigenschappen hoe je grip krijgt op verschillende aspecten van je leven. Het begint met 3 eigenschappen over het op orde krijgen van jezelf als persoon: proactiviteit, plannen en prioriteren. Hierna ga je kijken hoe je verbinding kunt krijgen met andere mensen: win-win, begrijpen, synergie. Als laatste is het belangrijk regelmatig de zaken te evalueren en te verbeteren.
Toen ik het boek voor het eerst las, zette het me echt aan het denken. Tegenwoordig adviseer ik het aan veel mensen en gebruik ik nog altijd modellen en tips die in het boek voorkomen, zoals de ‘Circle of Influence’ en het zorgen voor een juiste balans in je leven met werk, gezin, hobby, vrienden, sport, slapen etc.
Eduard Hartog – Consultant