Usability en Testarchitectuur voor een medisch DNA-analysesysteem

Een Belgische klant van Improve ontwikkelt een platform voor moleculaire diagnostiek (MDx). Het doel is om met moderne techniek snel een individuele diagnose gebaseerd op biomarkers in DNA te kunnen uitvoeren.

Dit in plaats van op basis van enkel fysiologische symptomen zoals dat nu gebeurt. Het systeem is een combinatie van een instrument, een gebruikersconsole en (wegwerp) cartridges. Het systeem kan meerdere DNA- of RNA-gebaseerde biomarkers in een patiënt-sample detecteren en kwantificeren, met minimale gebruikershandelingen.

Strenge eisen

Omdat het om een medisch device gaat, heeft het project te maken met regulerende instanties zoals de FDA (Food and Drug Administration) in Amerika. Deze organisatie stelt strenge eisen aan de manier van werken en de bewijslast, maar ook meer en meer aan de gebruiksvriendelijkheid. Met gebruiksvriendelijkheid wordt niet alleen de perceptie van de gebruiker bedoeld (hoe aantrekkelijk is het werken met het systeem) maar ook hoe gebruikersfouten kunnen worden voorkomen. Een consultant van Improve Quality Services treedt op als testarchitect en heeft samen met de opdrachtgever naast de testaanpak, ook een usabilityprogramma opgesteld. Bij het opstellen van het usabilityprogramma gold ISO-62366 als uitgangspunt.

Usability programma

In het usability programma worden een drietal fases onderkend.

  • Begonnen wordt met een usability review op basis van de Heuristic Evaluation.
  • Tijdens de verificatie wordt vervolgens een gebruikerstest georganiseerd, waarbij door externe gebruikers scenario’s worden uitgevoerd. Na afloop worden observaties geanalyseerd. De mening van de gebruikers wordt geïnventariseerd door middel van een van een enquête op basis van SUMI (Software Usability Measurement Inventory).
  • Tijdens validatie worden de gebruikerstesten herhaald met andere gebruikers.

Improve zorgt voor de verwerking van de SUMI resultaten zodat de initieel subjectieve meningen van de gebruikers geobjectiveerd kunnen worden. Hiermee kan de gebruiksvriendelijkheid van het systeem ook vergeleken worden met willekeurige andere systemen.

Wat kan Improve Quality Services voor u betekenen?

Maak een afspraak met één van onze experts via 040 202 18 03 of onze Contactpagina.

adviseren. leren. doen. Improve.

Scroll naar boven