Er valt veel winst te behalen als de hele voortbrengingsketen wordt geoptimaliseerd en onderling werk goed wordt gecoördineerd en de waardeketen als geheel op elkaar is afgestemd.
Na deze training:
- heb je de kennis die nodig is om te herkennen welke coördinatie en afstemmingproblematiek er (kunnen gaan) spelen.
- kennis van verschillende agile scaling methoden, van licht tot zwaar.
- weet je de verschillen en voordelen van de verschillende frameworks.
- weet je de onderliggende Agile principes toe te passen bij horizontaal of verticaal opschalen van teams in een organisatie.
- een idee van toepassing van welk model in welke omgeving.
- kennis om uitleg te geven van de verschillende scaling technieken zijn voor bijv. klanten, gebruikers en andere organisatieonderdelen en diverse belanghebbenden.
- inzicht verkregen dat scaling geen doel is maar een middel om een product of klantdoel te bereiken.
- beeld van belemmeringen, afwijkingen, hindernissen en andere obstakels die de voortgang beïnvloeden, identificeren.
- kennis om die op jouw situatie toe te passen – in de training en in de praktijk.
- kun je onderscheid maken tussen andere Agile-frameworks en -methoden o.a. Nexus, LeSS, SAFe en vele anderen.
- weet jij hoe jij een Lean-Agile transformatie in jouw organisatie kunt ondersteunen.
kortom: dan kun jij een Agile Scaling begeleiden.
Inmiddels hebben veel organisaties de eerste ervaring opgedaan met Scrum. Vaak stuiten Agile teams op grenzen doordat de rest van de organisatie nog niet Agile is ingericht. Er valt veel winst te behalen als de hele voortbrengingsketen wordt geoptimaliseerd en onderling werk goed wordt gecoördineerd en de waardeketen als geheel op elkaar is afgestemd.
Met Agile werken en de Scrum werkwijze kun je kort-cyclisch, met een vast ritme, iets waardevols bereiken voor je klant. Je ontdekt tijdens deze training hoe je met veel en heel veel teams samen kunt werken aan een complex product of productgroep. Daarnaast leer je hoe je als veranderaar jouw organisatie helpt in de keuze van een passende scaling methode.
Bij organisaties waarbij veel teams aan gezamenlijke producten werken, wordt meer gevraagd dan een Agile mindset en het kennen van de Scrum-principes. Werkt jouw organisatie met meer dan vijf teams aan één of juist meerdere producten? En voor één of meerdere klantsoorten? Dan is het slim om te starten met te gaan opschalen.
Aansluitend op het opschalen van een agile team naar meerdere agile teams wordt behandeld wat dat betekent voor het wel of niet nodig hebben van een projectorganisatie en welke rol permanente en tijdelijke PMO’s hierbij spelen. Daarmee wordt ook duidelijk hoe de rol van de meer traditionele projectmanager zich kan ontwikkelen in situaties waarbij steeds meer agile teams geïmplementeerd worden en anderzijds welke nieuwe rollen er ontstaan waarvoor de projectmanager zich mogelijk kan kwalificeren.
Deze training is nuttig voor iedereen die zich wil verdiepen in een agile manier van denken en werken voor veel team tegelijkertijd en die de gehele organisatiestructuur en processen wil aanpassen.
In deze interactieve training ga je aan de slag met verschillende schalingstechnieken en frameworks. Er bestaan verschillende methodes om dit voor elkaar te krijgen, zoals Nexus (van scrum.org), LeSS en SAFe® etc. We gaan samen kijken in welke situatie en context welke schalingstechniek het beste past. We benoemen bekende dilemma’s en kijken naar de meest waardevolle manier van coördinatie van het werken met veel Scrum of DevOps teams.
Deze training leidt niet tot certificering voor 1 techniek of framework. Het biedt bewust een breder beeld van diverse agile scaling methoden als middel om business agility te bereiken. Deze training is vooral geschikt voor professionals die al werkzaam zijn in een met agile werkende teams en zich willen richten op de volgende groeifase. Deelnemers hebben er voordeel bij als er al agile, scrum of devops kennis aanwezig is.
Het eerste dagdeel bestaat uit het herkennen van de behoefte aan scaling en uitleg van verschillende scalingtechnieken. In de training zal met name ’s middags (2e dagdeel) aan de hand van een casus al direct de kennis in de praktijk worden geoefend. Het is mogelijk uw eigen situatie in de training te betrekken.
De training is voor iedereen toegankelijk, maar het volgende wordt geadviseerd:
Deze opleiding veronderstelt fundamentele kennis van Agile en Scrum, bij voorkeur aangevuld met ruime praktijkervaring. Deze opleiding is niet zinvol zonder deze kennis.
Extra informatie: Wij maken gebruik van de websites van Less.works, Scrum,org en ScaledAgile.com: het meenemen van een laptop of een tablet wordt geadviseerd maar is niet noodzakelijk.
Voorkennis
Er is geen specifieke voorkennis vereist.
Hoofdonderwerpen tijdens deze eendaagse training zijn:
- Agile-manier van denken voor productontwikkeling
- Agile Product Management en Agile organisatie inrichting
- Lean opschalen (lean komt in alle scaling technieken voor)
- Het managen van team afhankelijkheden en coördinatiemechanismen
- De verschillende methodes naast elkaar
- Planning en schatting en monitoren voortgang op grote schaal
- Transitie naar wendbaarheid
- Ervaringen in jouw praktijk
- Keuze en toepassen in de praktijk a.d.h.v. een casus en eigen organisatie.
Deze training leidt niet tot certificering in een van de genoemde scaling technieken. Elke deelnemer krijgt een bewijs van deelname. Scaling Agile is een training van Improve en maakt gebruik van bekende kennis en frameworks. Deze training biedt een verdieping op scaling frameworks en biedt basiskennis voor een verdiepende training die bij bestaande instituten kan worden afgenomen (scrum.org, scalingagile.com etc.).
Mogelijkheden voor inhouse-training
Improve verzorgt deze training op verzoek ook in-house in uw eigen organisatie. Indien gewenst in het Engels. Neem voor meer informatie contact op via 040-202 1803 of opleidingen@improveqs.nl.
- Plaats en data: check de trainingskalender
- Trainingstijden: 9.15 – 17.00 uur
- Prijs: € 695, exclusief BTW
- Koffie, thee, lunch en trainingsmateriaal zijn bij de prijs inbegrepen
- 3 maanden gratis e-coaching
- Inlichtingen: 040 – 202 1803 of opleidingen@improveqs.nl
Uw docent: